ORD FRÅN TIDIGARE VOLONTÄRER

Lisa Magnusson-
Uddevalla
 

Jag var volontärarbetare för FHP 6 veckor under september och oktober år 2015. Så här såg en vanlig dag för mig ut under den tiden. Dagen inleddes med farmarbete så som att sköta getterna, skörda, så eller blanda ihop foder och planteringsjord. Sedan följde en aktivitet som tex feeding, SHE eller assistent i skolan. Efter lunch var det så dax för de bitar som är mer individuella från volontär till volontär utifrån vad du har kunskap och talang inom. För mig innebar det att planera och sedan hålla i föreläsningar för mödrar om näringslära samt att experimentera fram recept med en växt som för mig och de flesta Filippinare tidigare var okänd, Amaranth. Arbetet avslutades med en informationsdag om växten där jag också visade upp exempel på hur den kan tillagas.

 

Under min tid som volontär var även volontärerna Evelina och Anton här och dom tog på sig ansvaret att fixa en ny och förbättrad hemsida vilket ledde till att jag hjälpte till med texterna till den. Så kommer vi till den religiösa biten. Eftersom jag inte är aktivt kristen så var jag inte heller aktiv inom det området men jag var med på gudstjänst och något bibelstudie i veckan.

 

Hur jag upplevde kulturen? Låt säga att mitt tips till dig som ska besöka Filippinerna är att sola ordentligt innan du åker. Ju vitare, ju vackrare och ju vackrare, ju mer uppmärksamhet. Överlag är det ett väldigt gästvänligt, hjälpsamt och trevligt folk. Jag har förvånats och imponerats av deras styrka och glädje trots tuffa motgångar. Ett starkt folk.

 

Vad jag har lärt mig och tar med mig härifrån? Allra främst skulle jag säga att jag påverkats och fascinerats över hur stor nytta lite pengar kan göra. Det vill säga vilka prisskillnader det är våra länder emellan. Det som är lite pengar för oss är mycket pengar här. Tänk att 1 svensk krona är tillräckligt för att mätta ett barn. När jag verkligen har fått se skillnaden pengarna gör har det gett mig en större vilja att skänka. Jag må vara ung och fattig men det härliga är att varje krona här faktiskt gör skillnad. Jag har råd att göra skillnad och det känns bra i mitt hjärta. Något annat som har berört mig är orättvisor. Orättvisor som att det kostar skjortan att söka läkarhjälp här eller orättvisor som att skolan kostar pengar. Visst är det orättvist att vi som har pengar har högkostnadsskydd och fri skolgång medan människor som knappt har pengar till mat och kläder tvingas betala. Vi har det allt bra i Sverige vi. Sen har jag naturligtvis lärt mig en väldigt massa annat om hur organisationen drivs, om djur och växter, kultur mm men det är de övre sakerna som verkligen har fått mig att tänka till. Sist men inte minst vill jag säga att Filippinerna är ett otroligt vackert land med storslagen natur. Om du åker hit som volontär, ta vara på din lediga dag och upplev naturen och kulturen. Så grymt!

Det var en fantastisk upplevelse som jag inte ångrar en sekund att jag gav mig in på.

 
Anton Hildorsson- Eksjö
 

Text kommer inom kort.....

 
 

Text kommer inom kort....

Evelina Hildorsson- Eksjö
 

I skrivande stund var det nog ganska precis fyra år sedan som jag träffade Laila och Andreas på Max för att de skulle stoppa i sig en snabb middag på sin väg genom Sverige.

 

Det var allra första gången jag mötte dem men det kändes 100% rätt. Där och då bestämde jag mig för att följa med dem på sin tillbakaresa till Filippinerna som skulle bära av en månad senare. Under mina fyra månader som volontär fick jag inte bara lära känna mig själv mycket mer, utan också ett helt gäng med underbara människor. Jag blev utmanad i allt från att hålla bönesamlingar till att jobba på farm.

 

Den otroliga kärlek du möts av i detta land går inte att beskriva med ord, det måste upplevas! Vill du, utan att överdriva, uppleva ditt livs resa och få de bästa minnena är en volontärresa till Filippinerna inget att tveka på, jag har inte ångrat en minut!

Nathalie Nygren-
Sundsvall