Filmproduktion, skolavslutning och ambulans gjord av bambu

Mars månad har varit väldigt varm då sommaren har gjort sitt intåg. Det gör att grödorna på FHP´s farm växer så det knakar.

På farmen fortgår utbildning i hållbart jordbruk med mödrar som ivrigt antecknar när universitetets lärare går igenom allt från hur en god odlingsjord ska vara till hur man rent praktiskt skapar en kompost. Muntliga förhör under utbildningen har också gett feedback på att mödrarna snappar upp en hel del.

På FHP har vi också fått förstärkning av de två nya volontärerna, Mia och Johanna, från Göteborg. Dom har tagit ledigt från sina arbeten som socionomer för att under 2 månader hjälpa till med projektet vilket vi är oerhört tacksamma för!

Mia och Johanna har verkligen fått komma in och hjälpa till direkt. Bland annat så ledde ett besök i en bergsby till möjligheten att med insamlade pengar från deras kollegor hemma i Sverige så kunde de få hjälpa en 1 ½ år gammal pojke med dubbelsidig lunginflammation till sjukhus. Den lilla pojken har varit sjuk sedan i november men hans familjen har inte haft råd med vård. I samma veva fick barnets mormor skjuts på en ”bambuambulans” ner längs stigar för att även hon skulle få vård på sjukhus då hon också drabbats av lunginflammation.

För barnen på FHP´s skola har det blivit ett efterlängtat sommarlov. Under avslutningsdagarna fick barnen bli förhörda av lärarna på det man lärt ut, inte för att sätta betyg utan för att kunna få en status på deras utveckling. Den sista dagen var det avslutning nere i Merida centrum där alla finklädda barn firade en god insats under skolåret och att sommarlovet kommit.

För projektets humanitära arbete har en kortare film producerats som ni kan ta del av här.

Volontärerna tillsammans med Fee och Tessie har besökt en 21-årig kille som heter Junior. Han bor i en bergsby som heter Otap och har en historia som är väldigt hjärtskärande. Denna pojke sitter i en liten bur gjord av bambu, som han har suttit i 2 år. Han är utan föräldrar och hans farmor är gammal och är en av de få som tar hand om honom. Han sattes i buren på grund av hans mentala tillstånd, samt rädslan de hade för att han skulle rymma. Efter ett kortare besök så blir det tydligt att han skulle behöva någon slags mental vård. Ett första steg i att hjälpa honom har tagits.

Varje lördag så går några till en bergsby som heter Masumbang för att dela med sig av Guds ord till människorna där.

Barn, ungdomar och mödrar samlas i olika grupper för att lyssna och samtala om det kristna livet. Det är väldigt uppskattat och dom lyssnar väldigt hängivet till berättelserna från Bibeln.


Recent Posts
Archive