Highscore i antal volontärer!? och skörd

Sommaren har sitt forsatta grepp här om Merida med omnejd. Värmen har gjort sig extra påmind ute på farmen i Benabaye då vattentillförseln stängts av under ett tag. För att förhindra att det händer igen så håller en egen vattenbrunn på att förberedas som kan försörja djuren, växterna samt människorna där.

Under månaden så har flertalet aktiviteter pågått:

Mödrarna som deltagit i utbildning i hållbart jordbruk har examinerats. Efter ett prov som hölls av lärarna från universitet så fick alla godkända diplom och en present i form av tillbehör för att starta en egen trädgård. Det hela avslutades med en festmåltid. Dom 8 tillfällen mödrarna kommit till utbildning tar nu en annan form då dom tillsammans med personal på FHP träffas veckovis för att öva sig i matlagning. Tyvärr har uppstarten av detta försenats på grund av vattenbrist.

Förutom kunskapsskörd så har även mer än 300 kilo mango skördats. Detta har både gett en inkomst till farmen men även en del goda provsmak

Trotts sommarlov för många så hålls en sommarskola i FHP´s skola med ett mindre antal elever måndag till fredag.

Matutdelningen som normalt sker under skolterminen har omvandlats till catering i fyra byar runt Merida. Totalt så lagas det mat till 100 barn 5 dagar i veckan som sedan levereras ut på plats. Det är väldigt uppskattat hos barnen och är ett behövligt tillskott för deras tillväxt.

Under månaden så gjorde några av volontärerna tillsammans med mig ett besök hos en samarbetspartner i Surigao City för att se vilka behov dom har. Det är Bethel Charisma Center som driver ett barnhem med totalt 60 barn. Barnen där bjöd på sin energi till fullo genom dans, musik och ren glädje.

Totalt så har det varit 8 volontärer från Sverige och Finland på plats vilket måste innebära något slags highscore i antalet volontärer på en och samma gång?! Emma, Andreas, Mia, Johanna har varit här sedan tidigare men har fick sällskap av Evelina&Simon från Sverige samt Hanna&Stefan från Finland. Svenskarna har hjälpt till med lite av varje men har framförallt startat ett filmprojekt som ska bli en instruktionsvideo i hållbart jordbruk. Hanna gör sin praktik ute på farmen och har som främsta mål att bereda och plantera en trädgård med mat för grisarna. Stefan hjälper givet till med detta men är också väldigt händig så han hugger i där det behövs, bland annat med snickeri och planering av husbyggen. (Stefan är tyvärr inte med på denna gruppbild men kan skymtas, i hatt, under bilden med mangoskörd).

Men för att ta tillfället i akt så finns det massor av filippinska volontärer som varje dag hjälper FHP. Mammor, pappor och andra tvekar inte att ställa upp när det väl behövs hjälp på skolan eller vid någon annan del i arbetet. Hjältar som ska ha många tack!

I slutet av april startade en ledarskapsträning för alla medarbetare på FHP. Syftet är att skapa fler ledare i organisationen och även att effektivisera arbetet.

Ett stort gethus håller på att färdigställas för farmens alla getter. Privatpersoner från Sverige har varit med och sponsrat hela 5 nya getter som snart får flytta in med dom getter farmen haft sedan länge.

Till sist avslutar vi med en otroligt glädjande nyhet. Får någon månad sedan träffade några av volontärerna en pojke på 21 som satt inspärrad i en bambubur på grund av psykisk ohälsa. Men gåvor från Sverige av privatpersoner har gjort att han nu är fri! Han har fått medicin och går på regelbundna (månadsvis) besök till läkaren. Han bor nu under dagarna hos en granne och är skojfrisk och en helt annan människa.

Väl mött och på återseende!


Recent Posts
Archive