Årsberättelse 2014

Tyfonen med stort T och sen mera tyfoner.

Det är det vi i Leyte kommer ihåg mest av av 2014. En stor del av året lever vi i efterräkningen av supertyfonen Haiyan som dödade tusentals och lämnade miljontals hemlösa i november 2013. Långt in i November 2014 höll vi fortfarande på att bygga upp projektets byggnader och återställa antalet djur och nyplantering på farmen. Då fick vi besök av FSPMs utsända Niklas Andersson och Stefan Sigfrids. Under deras besök mämnde jag att om det kommer en supertyfon till som Haiyan så kommer inte våra dörrar och fönster i huset att hålla. Den 4e december varnar man på nyheterna för en ny supertyfon som var på väg mot Leyte. Den såg ut att ta exakt samma väg som Haiyan och höll hastigheter på över 250km/h vilket var högre än Haiyan. Ni kan bara ana vilken skräck och ångest som kom över oss här. Jag uppmanade alla våra vänner att be för oss och att tyfonen ska ta en annan bana. En intensiv förberedelse både praktiskt och andligt påbörjades. Hela 106 personer tog skydd i vårt hem, farmens kontor och hos pastorsfamiljen på farmen. Alla fönster och dörrar barrikaderades och matförråd för 4 dagar inhandlades. Jag kunde inte äta på 2 dagar och vaknade varje morgon med att kräkas. Fanns ingenstans att fly än rakt in Guds armar. Jag sa till mig själv att om vi överelever det här så åker vi hem till Sverige efter det här. Mina tankar gick också till alla dem som vi hjälpt efter tyfonen. Inte alla hade haft möjlighet att bygga betonghus och vi förstod att om tyfonen skulle ta samma bana så skulle miljontals bli hemlösa den här julen igen. Församlingen och jag började gå på bönepromenader runt området. Under en av mina promenader kvällen innan tyfonen såg jag en ung familj som tagit skydd i en halvfärdig skolbyggnad. Jag såg det gamla byahuset som skulle betjäna hundratals människor som stormskydd och jag undrade hur det skulle gå. Jag bad för blodets beskydd och Guds änglar att vaka över byn och att en mur av beskydd skulle resas runt byn. Men mest bad jag i anden eftersom jag var totalt utmattad av att inte kunnat äta. Jag stannar utanför byakaptenens hus och frågar om jag får be om Guds beskydd över hennes hus. Med hennes tillåtelse börjar jag be och jag hör mig själv säga ”jag ber för Herrens beskydd över hennes liv, och jag välsignar alla de underbara saker som hon och jag kommer att göra för den här byn i framtiden”. Helt plötsligt visste jag att vi skulle klara oss och att Gud hade mera planer för oss. Både förvånad och lycklig gick hem och åt mat för första gången på 2 dagar. Herren ändrade helt banan på tyfonen och saktade ner hastigheten till 165km/h. Ingen skada på egendom eller person förutom lite vattenläckage i några byggander. Sammanlagt 18 personer omkom i hela Filppinerna och skador för 114 miljoner dollar vilket ju var mycket lindrigt i jamförelse med haiyan. Året avslutades också på nyårsafton med en storm som internationellt kallades Jangmi och lokalt för Seniyan. Trots låg vindstyrka omkom hela 55 personer i samband med jordskred och störtfloder på grund av de stora vattenmängderna som stormen bar med sig. Än en gång lyckades vi befinna oss i stormens öga när den passerade Surigao på norra Mindanao.

Filippinerna hade skakats ordentligt. Under Haiyan märkte många om de hade frid med Gud eller inte. Totalt under 2014 döptes 22 människor i kyrkan i farmen, vilket var ett rekord för oss. Intresset för Gud hade ökat och under året fick jag också möjlighet att hålla bibelstudier i byahuset för hela byrådet och deras volontärer. Gud gör allting nytt. Han har verkligen överraskat oss det här året. Under en period när vi alla var utslagna, hemlösa, modlösa och utan egen kraft fick vi nåden att beröra långt fler människor än vi någonsin gjort tidigare. Vi byggde 30 flyttbara hus. 2 skolbyggnader. 21 skoltak. Vi byggde upp alla projekekthus och hela farmen mycket starkare och bättre än innan. Vi har mer getter, grisar och höns i år än vi någonsin haft och producerar mer grönsaker än tidigare. FHPDFI fick regionalt pris på skolverkets högkvarter i Tacloban som en av de största och snabbaste hjälpare till den kommunala skolan. Totalt 3400 barn fick skolmaterial. Mer än 300 barn fick skollunch varje dag. 2900 familjer fick matpaket. 3 hela byar nåddes av medicinsk hjälp och 700 familjer fick byggmaterial till sina hus. Under 2014 startades också hälsoundervisning för mödrar i Merida. Jesaja 49:15 ställer frågan ”kan en moder glömma sin sitt barn, och även om hon skulle glömma så glömmer jag aldrig dig”. En vers som så starkt talat till mig under 2013 och i januari 2014 fick vi möjlighet att starta hälsoundervisning som en del av vårt projekt efter råd från Ture Huhtamäki, en barnläkare från Finland som hjälpt oss med medicinsk mission efter tyfonen.

Vi hade också flera modiga besökare under 2014. I februari Kom Peter Samuelsson, Anders, Mats och Amanda Brorström och hjälpte oss här praktiskt med återuppbyggandet efter tyfonen. Amanda var här under Haiyan och kom tillbaka för att hjälpa till efter att ha samlat en stor summa pengar i Sverige. I april kom också Mimmi Linden tillbaka som också var här under Haiyan. Med sig hade hon Sin pojkvän Johan Sjöberg och sin mamma Ene och pappa Ulf. Även Mimmi samlade in en stor summa pengar. Matilda Lundberg från Vidsel var också här under maj månad och hjälpte oss. Från vår hemförsamling i Huskvarna kom också Emelie Dill i Juni månad. Som jag redan nämnde tidigare Stefan och Niklas från Finland kom i november och slutligen hade vi journalisten Sonja Sundqvist på besök i December.

I juni månad åkte vi hem till Norden och vårt första stopp var på pingströrelsens sommarkonferens i Raseborg där vi fick möjlighet att officiellt tacka alla våra finska vänner för all den hjälp de gett till oss i Filippinerna. Vi hann också besöka våra vänner i Sverige även om de flesta församlingarna hade sommaruppehåll så hade ju vännerna öppet i sina hem. Det blev en skön tid av vila och tennis men även en tid av tilltal. Framför allt fick jag ett starkt tilltal om barn med särskilda behov. Jag satt och läste en katalog med online-kurser och när jag läste ordet ”specialpedagog 20p” rörde herren vid mitt hjärta på ett alldeles speciellt sätt. Jag förstod att Han ville göra någonting för de funktionshindrade i Merida under året. Första steget jag gjorde var att besöka ett dagcenter i Cebu när vi kom tillbaka som tog emot ca 25 barn för att se vad de gjorde och få ideer. FHP har som tradition att arrangera julfest för fattiga barn varje år. I Lukas evangelium säger Jesus Luk 14:13 Nej, när du skall hålla fest, bjud fattiga och krymplingar, lama och blinda.

Så vi tänkte att en bra början är att bjuda in alla funktionshindrade på julfest. Det här blev utan tvekan årets höjdpunkt. Något som verkligen rörde mitt hjärta. Socialen gav oss en lista på 95 personer som alla blev inbjudna tillsammans med en förälder eller ledsagare. Församlingens och projektet ställde upp som frivilliga och hjälpte till med att ställa i ordning och organisera festen. Lastbilen fick bänkar på flaket där gästerna åkte från sina hem. De som inte kunde gå fick bärhjälp. Jag kommer ihåg speciellt en mycket mager, lam kvinna som bars från lastbilen av 2 av farmens arbetare. Då var tårarna inte långt borta. Jag fick möjlighet att tala ett ord till alla på festen och hälsningen kom från Jesaja 49:14 – Men Sion säger: ” HERREN har övergivit mig, Herren har glömt mig.” 49:15 Kan då en mor glömma sitt barn, så att hon inte förbarmar sig över sin livsfrukt? Och även om hon kunde glömma sitt barn, skall jag inte glömma dig. 49:16 Se, på mina händer har jag upptecknat dig… – Säkert har ni alla både barn och föräldrar haft det mycket tufft och stundvis funderat på om Gud har glömt eller övergivit er. Men ni är här idag för att Herren bryr sig om er. Han kommer aldrig att glömma er. Ni är inristade på Hans sårmärkta händer. Kanske ni känner er ensam. Att ni är den enda som har det så här. Se er runtomkring. Ni är inte ensamma och tillsammans kan vi hjälpas åt och göra någonting stort för varandra. Låt den här festen bli en början på ett samarbete där vi hjälps åt för att starta någonting för alla funktionshindrade i Merida som inte har någon gemenskap eller daglig aktivitet.

Efter det kom Jollibee som är Filippinernas motsvarighet till Mcdonalds och dansade för barnen och alla fick ris och kyckling och en julklapp och skjutsades hem efter festen med ett oförglömligt julminne.

Under året har vi också haft previlegiet att få hjälpa barnhemmet på Surigao med nytt tak. Skolans tak läckte också och blev fixat och skolan fick också en till trappa för att uppfylla skolverkets krav på brandsäkerhet. Vi avslutade året med att ha en julfest på barnhemmet med förädralösa barn, personal och frivilliga. Ta en stund och titta på årets bilder och se att Gud är god och gör stora saker även i det lilla. Tack Jesus för 2014 och allt du kommer att göra under 2015. Tack också alla ni som hjälpt oss att hjälpa under detta år. Guds rika välsignelse!

Andreas Pettersson

(missionär och ordförande i FHP Sverige och projektansvarig för FSPMs projekt i Filippinerna genom FHPDFI.)


Recent Posts
Archive