Att gå i skolan i Filippinerna är ingen självklarhet. Familjen står för skolavgiften, en stor del av skolmaterialet, skoluniform, kostnader för utflykter och lunch. Därför har inte alla barn chansen att gå i skolan.

 

Utan utbildning har barnet ingen som helst chans att avancera i yrkeslivet. Vi har därför startat en förskola/skola som just nu har klasser från 3 till 7 år. Klasser för treåringar? Du läste rätt. I Filippinerna börjar undervisningen så tidigt som vid tre års ålder.

 

De som är 7 år går just nu i ettan. Vår plan och förhoppning är att dessa 7-åringar ska bli de första att ta examen i årskurs 6 på vår skola. Redan nästa år startar vi därför årskurs 2, året därpå årskurs 3 o.s.v. 

 

Det som skiljer vår skola från andra skolor är främst att vi inte skiljer på barn och barn. I de kommunala skolorna delas barnen in efter "smarthet" och klass. Detta skapar stora klyftor och barnens självbild blir skev från start och detta vill vi motarbeta.

Andra skillnader är att vi försöker lära barnen mer om relationer och det sociala samspelet, att skolan står på kristen grund och att vi i den mån vi har resurser erbjuder scholarship till de barn som är i behov av det.

 

 

Det är aldrig lätt att inte vara som alla andra.

I Filippinerna är samhället väldigt oförstående och oaccepterande mot dessa människor. Vi jobbar för att se och lyfta barn som har det extra svårt. En sådan satsning är att vi har startat en klass för barn med särskilda behov. 

SKOLAN FHP Development Learning Center

Barn med särskilda behov

 

En meddellön i Filippinerna är ca 1000-2000 kr/månaden. Den totala kostnaden för ett barns skolgång ligger mellan 150-300kr/månaden. För en familj med många barn blir detta snabbt en kostnad som överstiger deras budget.

 

Vi tycker att alla barn ska ha chansen att gå i skolan. Tycker du som oss har du möjlighet att hjälpa den drömmen en bit på traven genom att bli fadder och sponsra ett barns skolgång. Det täcker då skolavgift, skolböcker och dylikt, utflykter, två uniformer, skor, lunch och en tandborste. 250kr/månaden ger ett barn skolgång, en ljusare framtid, en plats i samhället och så mycket mer.

 

 

 

Vad kostar det att gå i skolan?

Vill du bli fadder?

Läs mer och registrera dig genom att trycka här.